Van wie ben ik dr’ ien?

Na de kerst of de paas kerkdienst brachten we vroeger fruitmandjes naar oude en zieke mensen. Dan kreeg je steevast de vraag “Van wie ben jij dr’ien?”. En als je dan zei: “van Roeleveld” dan vroegen ze “maar van welke Roeleveld dan?”. Van mijn vader kreeg ik te horen dat ik moest zeggen: “van Roeleveld van de Rab en mijn moeder heet Spaans”. Ik mocht niet zeggen van Spaans van de Strontboer want daar schaamde mijn moeder zich voor.

Misschien was het deze vraag die mij steeds gesteld werd, of misschien een opdracht van school, waardoor ik wilde weten “Van wie ben ik dr’ ien?”.
Dus vroeg ik aan mijn vader of hij me daar meer over kon vertellen. Veel verder dan zijn opa en oma kwam hij niet. Ik weet ook niet zeker of híj me wist te vertellen dat de bijnaam de Rab kwam van voorvader Cornelis (geboren 1775) die zijn baard liet staan gedurende een klein jaar gevangen te hebben gezeten op een Engels gevangenenschip waardoor hij op een rabbijn leek toen hij terug kwam. Hij wist wel dat zijn oom of oudoom onze stamboom had uitgezocht. Die oom of oudoom was havenmeester in de tweede wereldoorlog en moest van de Duitsers aantonen dat er geen joods bloed door zijn aderen stroomde. Als de Duitsers toen hadden geweten dat de Roelevelden van Duitsen bloed zijn, zoals nu toch de meest waarschijnlijke theorie is, dan had onze havenmeester waarschijnlijk geen stamboom hoeven overhandigen.

Op een zekere avond, we spreken ergens eind jaren 60, zijn mijn vader en ik op bezoek gegaan bij zijn oom of oudoom. Ik heb zitten zoeken in onze stamboom op deze website en op internet om zijn naam te achterhalen maar die naam heb ik helaas niet kunnen vinden. Wel weet ik dat hij in het Geuzenkwartier, achter de Immanuëlkerk, woonde. Volgens mijn zus Tineke zou dat wel eens in de Ripperdastraat geweest kunnen zijn. Mocht één van jullie weten wie de havenmeester was dan hoor ik het graag.
Nadat mijn vaders (oud)oom nog eens uitgebreid vertelde waarom hij onze stamboom had en hoe hij alle gegevens had verzameld begon ik de hele stamboom over te schrijven in een schriftje. Van Ad van Sinttruijen, de man van zus Tineke, onze websitebeheerder, begreep ik dat mijn schriftje één van de eerste bronnen is geweest voor de stamboomgegevens van deze website.
In de aantekeningen van mijn vader’s oudoom stond ook vermeld dat in het Haags Gemeentemuseum, zoals het toen nog heette, de zilveren beker te bewonderen was
van het St. Adrianus Gilde uit 1767 waar melding werd gemaakt van hooftman Krijn Roeleveld (een voorvader geboren in 1722), zie elders op deze website.
 

Leo Roeleveld
En mocht je je afvragen wie dat ook alweer is: Ik ben dr’ ien van Leen en Jo.

Later meer over mijn zoektocht naar "Waer de Roelevelden vandaen kôme"